maanantai 25. helmikuuta 2013

Possua ja okraa

Kreikkalaiset tykkää okrasta, samoin intialaiset ja Pohjois-Amerikan etelävaltioilaiset. Minä kuulin siitä ensimmäisen kerran mieheltäni pari vuotta sitten, mutta maistaminen on tähän päivään saakka jäänyt, sillä se on harvinaisuus suomalaisista perusruokakaupoissa, eikä kesällä Kreikassa vaan tullut kokeiltua.
Lauantaina piipahdettiin Sörnäisissä eräässä etnisessä ruokakaupassa etsimässä omenateetä (jota siellä ei ollut) ja löydettiin pakastettua okraa sen sijaan. Tänään tehtiin tämän kevään ensimmäinen, ei niin kesäinen, kreikkalainen ateria: paistettuja, kreikkalaisittain sitruunalla ja timjamilla maustettuja porsaanfileepihvejä (jotka oli jossain kaupan perusmarinadissa), sekä okraa, kreikkalaisen keittokirjan ohjetta mukaillen.
Okra
  • oliiviöljyä ja 250g okraa kattilaan, keskilämmölle
  • sekaan pieni punasipuli sekä yksi iso tomaatti pilkottuna
  • 0,75dl punaviinietikkaa joukkoon
  • maustetaan miedolla punaisella kuivatulla chilillä, rouhitulla mustapippurilla, suolalla sekä ripauksella sokeria
  • keitetään viitisen minuuttia keskilämmöllä välillä sekoittaen, alennetaan lämpöä ja annetaan muhia vielä kymmenisen minuuttia
Sillä välin kun okra muhiutuu, voikin sitten kattaa pöydän ja paistaa porsaan. Tai mitä nyt ikinä sen seuraksi valmistaakaan. Kreikkalaiset lihapullat tai vaikka kultaotsa-ahvenkin maistuisivat varmaan myös okran kanssa hyvin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti