torstai 8. elokuuta 2013

Basilika pestoksi ja pakastimeen

Meillä on tänä kesänä kasvanut basilikaa isoissa kukkalaatikoissa, ja sitä on paljon! Eilen nipsin ison satsin siitä, saaden saaliiksi 2,5 litraa basilikanlehtiä. Luultavasti saadaan sieltä vielä toinenkin satsi ennen kuin kesä on loppu.
Laitoin siis saaliini pestoksi. Sitä tuli litran verran! Tässä ainekset sen mukaan, että lehtiä on litran verran, jolloin pestoa saa 3-4dl. Tarvitaan siis:
  • 1l basilikanlehtiä
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 1,8dl pinjansiemeniä, cashewita tai saksanpähkinöitä 
  • 2,5dl parmesan-juustoa raastettuna
  • 0,5tl merisuolaa 
  • 1tl rouhittua mustapippuria
  • 2,5dl extra virgin oliiviöljyä
Ensin hienonnetaan valkosipulinkynnet tehosekoittimessa.
Joukkoon lisätään basilikanlehdet, pähkinät/pinjansiemenet, juusto, suol ja pippuri. Sekoitetaan kunnes seos on suurin piirtein tasaista massaa.
Lisätään öljy vähitellen lirutellen, koko ajan sekoittaen, ja sekoitetaan kunnes öljy on täysin sekoittunut massaan. Öljyn määrää lisäämällä tai vähentämällä voit tehdä paksumpaa tai löysempää pestoa.
Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
Kaadetaan pesto lasiastiaan ja peitetään ilmatiiviisti muovikelmulla, laitetaan jääkaappiin ja annetaan tekeytyä seuraavaan päivään.
Koska tuore pesto säilyy näin vain vajaan viikon, ainakin isompi määrä pitää säilöä toisella tapaa. Peston voi purkittaa ja vakumoida kuten hillot yms. mutta minä valitsin vähän yksinkertaisemman tien: pakastamisen.
Annostelin peston jääpala-astioihin. Liruttelin päälle vähän oliiviöljyä, ja peitin ilmatiiviisti muovikelmulla. Laitoin astiat pakastimeen, ja kunhan ovat jäätyneet, siirrän palat pakastepusseihin tai tiiviisiin rasioihin. Siitä on sitten hyvä napsia pala tai pari kerrallaan niin kauan kuin pestoa riittää. Tiettävästi pysyy pakastimessa hyvänä näin puolisen vuotta, jos pysyy pakastimessa niin kauan ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti