sunnuntai 26. huhtikuuta 2009

Vappusimat valmistumaan

Nyt on simat Vapuksi valmistumassa. Eilen illalla aloitin homman, tänään pullotin. Takuuvarmasti hyvän siman saa, kun muistaa muutaman jipon siman valmistuksesta.

Simaan tarvitaan
  • 1kg sokeria (joka voi olla kokonaan tai osittain fariinisokeria, itse laitan puolet ja puolet)
  • 8l vettä
  • 2-3 sitruunaa
  • ½tl hiivaa
  • 1pll (0,3dl) ykkös-olutta
  • rusinoita
Sokerit laitetaan ämpärin pohjalle, päälle kaadetaan 4l kiehautettua kuumaa vettä. Sekoitetaan kunnes sokeri on kokonaan liuennut. Kaadetaan joukkoon loput 4l vettä kylmänä. Liuotetaan hiivaa tilkkaan vettä ja sekoitetaan huolella joukkoon. Lisätään vielä olut. Sitruunat kuoritaan huolella, valkoisetkin pois, ja viipaloidaan siman päälle.

Siman annetaan seistä ämpärissä yön yli. Sen jälkeen sitruunat poimitaan pois ja sima siivilöidään ja pullotetaan, ja jokaiseen pulloon tiputetaan vähän rusinoita. Minä käytän puhdistettuja skumppa- ja viinipulloja, joissa on se painepohja, siis pohja ei ole tasainen. Sima käy niissä paremmin kuin tavallisissa pulloissa, esim. limsapulloissa. Korkeiksi laitan muoviset mehupullon korkit, joita saa aamuin ja illoin painella pulloihin takaisin - mutta siman käymiselle on hyväksi, etteivät korkit ole umpitiiviisti vaan paineet pääsevät poistumaankin.Pulloissa sima valmistuu huoneenlämmössä muutamassa päivässä, viileässä kestää muutaman päivän pitempään. Sima on valmista, kun rusinat on nousseet pintaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti