keskiviikko 4. heinäkuuta 2018

Mini-chilifest

Jos on kaksi tyyppiä ja 8 erilaista chiliä, ei siitä vielä kovin isoa chilifestiä saa aikaiseksi, mutta meillä oli muutama päivä sitten miehen kanssa kiva ilta chilejä maistellen ja salsaa ja guacamolea tehden. Siemenet otettiin talteen, joten ensi kesänä meillä on oikein chilifarmi täällä. Onhan meillä nytkin kasvamassa vissiin neljää eri chiliä, mutta pari niistä tuskin juuri tuottaa, sillä kirvat ovat vallanneet niiden lehdet. Meillä on liian monta projektia yhtaikaa, ei ehditty huoltaa chilejä riittävän hyvin.

Nuo kahdeksan erilaista chiliä: Rocoto Pico Mucho, Rocoto Montufer, Sugar Rush Peach, Piispanhattu, Medina, Orange Flame, Star Flame ja Padron, olivat siis kaikki kaupasta kotoisin. Siinä oli chiliä asteikolla 2-8; ihan tulisimmat kaverit jäivät siis tällä kertaan kauppaan. Vaikka pihallamme kasvaa California Reaper (toinen kirvojen vaivaamista), ei tarkoitus ole järjestää täällä mitään miehuuskokeita vaan saada mukavaa makua ruokaan. Siksi muutkin chilin ominaisuudet ovat oleellisia, kuin vain se tulisuus.

 
Näistä chileistä Rocotot ovat samaa perulaista perua, pubescens-perhettä, kuin pihallamme kasvava Manzano Rojo. Niitä yhdistää mm. se, että ne pitävät viileästä enemmän kuin lämpimästä ja suorasta auringonpaisteesta, ne tekevät hedelmää vain kun yön ja päivän välillä on selkeä lämpötilaero, eikä niitä haittaa vaikka lämpötila kävisi välillä nollan tienoilla. Siis suorastaan suomalaiseen kesään tehty! Muista chileistä ne poikkeavat myös liilojen kukkiensa ja mustien siementensä kanssa. Ne ovat jalapeno-maisen paksuja toisin kuin useimmat, ohutpintaiset, chilit.


Oman maan chilit maistellaan sitten erikseen aikanaan. Ainakin Cayennet ja Mazano Rojo näyttävät chilejä tuottavan, Carolina Reaper ja Chocolate Scotch Bonnet ehkä eivät.


Näin arvioimme maistelussamme olleet chilit:

  • Rocoto Pico Mucho (8): Melko mieto maku, vähän kuin vihreä paprika, hidas polte joka tuntuu enimmäkseen placentassa. Tätä ei voi kuivata paksuutensa vuoksi. Hyvä chili salsaa ja chili con carneen.
  • Rocoto Montufer (8): Todella hedelmäinen, upea maku. Polte sopiva, viipyilevä. Erinomainen chili con carneen.
  • Sugar Rush Peach (5-6): Rouskuva, melko miedon makuinen, muistuttaa vähän vihreää paprikaa. Nopea polte. Sopii salsaan ja vaikkapa hilloon.
  • Piispanhattu (3): Erittäin makea, hidas mutta viipyilevä polte, ei järin tulinen. Sopii hyvin salsaa, curreihin, hilloksi.
  • Medina (4-5): Ei niin makea, tummahko maku, selkeä viipyilevä polte. Hyvä chili con carneen, curreihin, guacamoleen.
  • Orange Flame (5): Hedelmäinen, makeahko, polte tulee vähän jälkijunassa, mutta on viipyilevä. Sopii vaikkapa salsaan.
  • Star Flame (5): Erittäin hedelmäinen maku, mukava polte. Salsaan erinomainen.
  • Padron (2): Makea, kuin punainen paprika. Nopea terävä polte, joka lähti yhtä nopeasti kuin tulikin. Soveltuu esim. guacamoleen

Maistelun jälkeen jaoin chilit salsaa ja guacamolea varten eri pinoihin, teimme isot satsit kumpaakin ja söimme päivälliseksi niiden kanssa jättikatkarapuja.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti